CRIOD: Η πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο μας  σε συνεργασία με τέσσερα ακόμα ευρωπαϊκά σχολεία. Η συνάντηση αυτή έγινε στην περιοχή Aspra, στα περίχωρα του Παλέρμο όπου βρίσκεται το σχολείο που συντονίζει το πρόγραμμα. Σε αυτή έλαβαν μέρος δύο εκπαιδευτικοί από κάθε συνεργαζόμενο σχολείο μαζί με τις διευθύντριες των σχολείων.

Το πρόγραμμα της συνάντησης, που είχε διάρκεια 5 ημερών, περιλάμβανε:

– Διαλέξεις στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο σχετικά με τη δράση του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τους στόχους του, τα κριτήρια επιλογής των μνημείων, παραδείγματα υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, διαλέξεις σχετικά με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης, τα εκπαιδευτικά οφέλη της, τις εφαρμογές που μπορεί να έχει για την καλύτερη κατανόηση εννοιών σχετικών με το πρόγραμμα μέσω της τρισδιάστατης απεικόνισης μνημείων και άλλων αντικειμένων.

– Ξεναγήσεις στα Αραβο-Νορμανδικά μνημεία του Παλέρμο που καταχωρήθηκαν στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 2015.

– Καθημερινές συναντήσεις των εκπαιδευτικών για τον σχεδιασμό και προγραμματισμό των επόμενων ενδοσχολικών δράσεων και των επικείμενων συναντήσεων στην Πορτογαλία τον Μάρτιο και στην Ελλάδα τον Μάιο όπου θα λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί και παιδιά από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία.

– Επισκέψεις σε σχολεία της Aspra και της ευρύτερης περιοχής και γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε πόσο θερμά οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Aspra υποδέχθηκαν τους επισκέπτες εκπαιδευτικούς, παρουσιάζοντας τραγούδια στα αγγλικά και ιταλικά,  χορούς τοπικούς, ελληνικούς και ισπανικούς ενώ οι γονείς ετοίμασαν και πρόσφεραν τοπικά γλυκά.