Εορτασμός επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου 1940 γιορτάστηκε στο σχολείο μας την Παρασκευή 25/10 με ξεχωριστές δραστηριότητες ανά τάξη.

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, οι πρώτες τάξεις του δημοτικού, Α1 και Α2, γιόρτασαν με το δικό τους τρόπο. Αρχικά, οι εκπαιδευτικοί των τάξεων ενημέρωσαν τα παιδιά για τα γεγονότα της ημέρας. Μίλησαν για την έννοια της ελευθερίας και της θυσίας των Ελλήνων να διατηρήσουν ελεύθερη την πατρίδα τους λέγοντας το μεγάλο “ΟΧΙ” στους Ιταλούς. Κατόπιν οι μαθητές ζωγράφισαν σχετικές εικόνες και διδάχτηκαν τη γραφή της λέξης “ΟΧΙ”. Έγινε επίσης λόγος για την ελληνική σημαία και το συμβολισμό της και τα παιδιά έφτιαξαν σημαιούλες! Στη συνέχεια τραγουδήσαμε τον εθνικό μας ύμνο και μάθαμε το δημιουργό του, Διονύσιο Σολωμό. Ακούστηκαν τραγούδια της εποχής από τη Σοφία Βέμπο και παρουσιάστηκε ένα βίντεο με στιγμιότυπα του ’40. Στο τέλος οι μαθητές έφτιαξαν ένα κολάζ με χαρακτηριστικές εικόνες από τις κακουχίες του πολέμου αλλά και τον αγώνα για τη λευτεριά. Βίωσαν έτσι τα δεινά που προξενεί ο πόλεμος και αντιλήφθηκαν την ανάγκη για ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων!

Στην Α’ Τάξη έγινε συζήτηση, δημιουργία ταμπλώ με φωτογραφίες του πολέμου και προβολή βίντεο.

 

Η Γ τάξη  τίμησε την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μέσα από την ιστορική αναφορά του Β Παγκοσμίου πολέμου, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, την αυτοθυσία των προγόνων μας στα βουνά της Αλβανίας αλλά και το σημαντικό ρόλο της Εθνικής Αντίστασης.  Το κλίμα ήταν συγκινητικό γιατί οι μικροί μας μαθητές , συνειδητά πλέον τραγούδησαν, είπαν ποιήματα αλλά και αφηγήθηκαν χρονικά . Ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσε η αναφορά στην τοπική Ιστορία της Πάτρας τον Οκτώβριο του 1940 μέσα από μαρτυρίες Πατρινών που βίωσαν τους βομβαρδισμούς με τα παιδικά τους τότε μάτια…. Όλη η γιορτή μας πλαισιωμένη με εικόνες και βίντεο ντοκουμέντων , δημιούργησε από τη μία ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και από την άλλη τον δίκαιο προβληματισμό  για τα δεινά του πολέμου και τη κατοχής. Ως εκπαιδευτικοί είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τις ιστορικές γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές μας, αλλά και την επίτευξη του δεύτερου και πολύ σημαντικού παιδαγωγικού στόχου: Την καλλιέργεια αντιπολεμικών  συναισθημάτων και την αξία της ειρήνης ως βασικό παράγοντα πολιτισμού και προόδου.

 

Οι μαθητές της Δ τάξης, παρουσίασαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, το χρονικό του πολεμου. Μέσα από την προβολή βίντεο και PowerPoint, παρακολούθησαν τα σημαντικότερα γεγονότα του Β ‘παγκόσμιου πολέμου καθώς και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία. Η γιορτή έκλεισε με ποιήματα αφιερωμένα στους ήρωες του 1940.

 

Οι μαθητές του Ε1 με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 συγκέντρωσαν πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα και ακολούθησε συζήτηση μέσα στην τάξη. Επίσης είδαν
φωτογραφίες και βίντεο από εκείνη την περίοδο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τις γελοιογραφίες της εποχής εκείνης με θέμα τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

 

Οι μαθητές της Ε2 τάξης δουλεύουν πάνω στο project για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ τάξης, αφού επεξεργάστηκαν ιστορικό υλικό και αξιοποίησαν πηγές και σκίτσα από τον πόλεμο του 1940, δημιούργησαν τις δικές τους γελοιογραφίες στέλνοντας έτσι τα μηνύματά τους.

 

Η γιορτή έκλεισε με τη χορωδία του σχολείου μας να ερμηνεύει επίκαιρα τραγούδια στο θέατρό μας.