Επίσκεψη στο ΚΠΕ Κλειτορίας

Οι μαθητές τουΕ2 τμήματος του σχολείου μας συνοδευόμενοι από το δάσκαλό τους Φερτάκη Αθανάσιο, πραγματοποίησαν στις 24 και 25 Μαΐου 2015 εκπαιδευτική επίσκεψη και συμμετείχαν στο διήμερο πρόγραμμα ¨Κάτι τρέχει¨.

Εμείς οι μαθητές γνωρίσαμε το ΚΠΕ, το εκπαιδευτικό προσωπικό και δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά συμμετείχαμε σε δράσεις που αρχικά, την Κυριακή, μας έφεραν σε επαφή με την πανίδα και τη χλωρίδα της Κλειτορίας, μάθαμε να προσανατολιζόμαστε στο χώρο με τη βοήθεια των δεδομένων του φυσικού περιβάλλοντος (ήλιος, αστέρια, εκκλησίες, μυρμηγκοφωλιές) και με τη χρήση χάρτη και πυξίδας. Επιστρέφοντας στο ΚΠΕ παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας με τους εκπαιδευτικούς του κέντρου και κατόπιν περάσαμε στο εστιατόριο για φαγητό. Τη Δευτέρα, πρωί-πρωί, επισκεφτήκαμε το βιολογικό καθαρισμό, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Κλειτορίας και την περιοχή του Πλανητέρου όπου είδαμε έναν νερόμυλο και μια νεροτριβή σε λειτουργία. Επίσης είδαμε τις πηγές του Αροάνιου ποταμού, πήραμε δείγματα νερού και ελέγξαμε την περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικά (λιπάσματα) και άλατα , καθώς και την οξύτητα του(ph). Αμέσως μετά κάθε ομάδα συμπλήρωσε ερωτηματολόγια, ακροστιχίδες και παροιμίες με θέμα το νερό.

Αφού είδαμε τις βιομηχανικές χρήσεις του νερού ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις του κέντρου κάνοντας την αξιολόγηση του προγράμματος με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μας, ανακαλύψαμε τρόπους χρήσης του νερού για τη λειτουργία μηχανών που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον και ενισχύσαμε τη οικολογική μας συνείδηση. Η φιλοξενία των υπευθύνων του ΚΠΕ ήταν η πατροπαράδοτη ελληνική και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.