Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, η Ε’ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την έκθεση  με τίτλο: «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» που  διοργανώνει Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκού, το οποίο εντάσσεται στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι μαθητές μας έγιναν κοινωνοί  ενός τομέα της επιστήμης της Γεωλογίας, της Παλαιοντολογίας η οποία μελετά την ιστορία της εμφάνισης και της ανάπτυξης της ζωής στη Γη, των αρχαίων  φυτών και ζώων  και γενικά ζωντανών οργανισμών,  συζήτησαν  για την εξέλιξη της γης και κατάλαβαν ότι τα πετρώματα κρύβουν πληροφορίες που αξιοποιούν κατάλληλα οι επιστήμονες. Οι εθελοντές μας υποδέχτηκαν και μας παρουσίασαν με εξαιρετικό τρόπο το θέμα, απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών και ανέδειξαν την σημασία των Γεωπάρκων της Ελλάδας, όπως του Βουραϊκού στην Αχαΐα, του Βίκου – Αώου στην Ήπειρο του Ψηλορείτη και του Βάι στην Κρήτη, της Κεφαλλονιάς – Ιθάκης, της Λέσβου  και της Κύπρου. Συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι γνώσεων και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα παρατηρώντας απολιθώματα (αχινός, κοχύλια) με το στερεοσκόπιο.

Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν διότι πρώτη φορά είδαν από κοντά απολιθωμένους κορμούς δέντρων, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι απολιθωμένου δέντρου από την Λέσβο, απολιθωμένα φύλλα φυτών σε πετρώματα, εικόνες μοναδικών γεωλογικών και φυσικών μνημείων, φαραγγιών, σπηλαίων,  ενημερώθηκαν για εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών (όπως δόντια και οστά Μαμούθ και Δεινοθηρίου) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), που δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση ενός τόσο ιδιαίτερου θέματος και ένα εντυπωσιακό ταξίδι στο παρελθόν.