Οι Ε και ΣΤ τάξεις επισκέπτονται την Achaia Clauss

 

ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ

Φέτος στις αρχές του Οκτώβρη, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το παλιότερο οινοποιείο της Ελλάδας, το Αχάια Κλάους. Ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους, , έκανε την πρώτη παραγωγή κρασιού το 1853, με τη Μαυροδάφνη, το πρώτο γλυκό, ελληνικό κρασί.

Φτάνοντας στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους, στη περιοχή του Ριγανόκαμπου, το πρώτο που αντικρίσαμε, ήταν, η τεράστια δρύινη πύλη του οινοποιείου. Η θέα ήταν εκθαμβωτική, καθώς μπορούσαμε να δούμε ολόκληρη τη πόλη της Πάτρας.

Αφού τραβήξαμε κάποιες φωτογραφίες, αποφασίσαμε να μπούμε μέσα στο οινοποιείο. Γύρω γύρω, υπήρχαν στενόμακρα μονοπάτια, με μεγάλα βαρέλια για την διακόσμηση του χώρου. Τα κτήρια ήταν πέτρινα, και είχαν μεγάλες ξύλινες πόρτες. Επιπλέον, καθίσαμε σε ένα στέκι, με τραπέζια και παγκάκια, φτιαγμένα για να μπορεί ο κάθε επισκέπτης, να απολαύσει το φαγητό του.

Μπαίνοντας στο «Βαρελάτικο» αντικρίσαμε έναν μουσειακό χώρο, όπου μας μίλησαν για την ιστορία του Αχάια Κλάους. Μάθαμε επίσης για την κατασκευή των βαρελιών, και για τους κατασκευαστές τους.

Βγαίνοντας από κει, κατευθυνθήκαμε προς το Αυτοκρατορικό Κελάρι. Το πρώτο που τράβηξε την προσοχή μας, ήταν τα τεράστια σκαλιστά βαρέλια, οι «Γίγαντες» . Αυτά τα γιγάντια δρύινα βαρέλια, έχουν χωρητικότητα , δεκατρείς τόνους κρασί! Η μαυροδάφνη, που είναι αποθηκευμένη μέσα στους Γίγαντες, είναι πάνω από εκατό χρονών! Τα βαρέλια, είναι σκαλισμένα με διάφορες παραστάσεις από την ελληνική μυθολογία, και ειδικά με τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού.

Το Αχάια Κλάους είναι ένα κτήριο με μεγάλη ιστορία. Ο Γουσταύος Κλάους ονόμασε το πρώτο του κρασί Μαυροδάφνη, εκ μέρους της αρραβωνιαστικιάς του, της Δάφνης , μια μελαχρινή με μαύρα μαλλιά ,που πέθανε σε νεαρή ηλικία.

Πριν τελειώσει η εκπαιδευτική μας επίσκεψη, πήγαμε και στην Κάβα Δανιηλίδος. Εκεί, βρισκόταν και το γραφείο του Κλάους. Περπατώντας στην αναφέρουσα πτέρυγα των εγκαταστάσεων, περάσαμε από έναν χώρο, που έμοιαζε με μπαρ, στον οποίο, υπήρχε ένας μεγάλος πάγκος με μπουκάλια από κρασιά και ποτήρια. Συνεχίσαμε το περπάτημα για άλλα λίγα λεπτά, κι έπειτα φτάσαμε σε ένα μικρό άδειο δωματιάκι, με μόνο ένα τραπέζι και μία καρέκλα. Οι τοίχοι ήταν γεμάτοι με φωτογραφίες και πάνω στο τραπέζι, υπήρχε η ελληνική σημαία. Ήταν το γραφείο του Κλάους.

Το Παλιό οινοποιείο Αχάια Κλάους, είναι ένα κτίριο, που αξίζει να το επισκεφτεί κανείς και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι αυτό.

Οι μαθητές της ΣΤ Τάξης